PERSONALIZED SUGAR FIGURINES

PERSONALIZED SUGAR FIGURINES
Hand-made, tailored sugar figurines to your request on a dummy cake. Contact for detail

Chilled cheesecake elyzabrownies

DIY cookies by elyzabrownies

03 December 2011

Project: Fairy doll mold

Skrg ni tgh seronok buat figurines.
Bknnya lebih mudah dr buat kek, cuma kurang memenatkan berbanding buat kek.
Tu jer...

Minat pulak nak menghasilkan benda2 rumit ni
(apsal laa aku suka sgt serabutkn kepala otak dgn benda2 rumit ni???)
Mungkin sbb aku sgt adore dgn hasil kerja tangan org lain,
dlm bidang ni. Nk try explore lebih byk lg.

baru2 ni aku bersusah payah mencari mold utk buat human figurine/doll.
cari kat ebay & dah beli satu utk buat muka.
(tgu la kemunculan yg tu lak).
Then aku gi kedai clay terjumpa lak mold ni.
Kecik  jer... ader la dlm 5-7inci je kot.
At the same time aku beli la jgk modelling paste & silicone mold (utk buat mold sendiri... koNNoooNNN)

Gambar kat bawah ni aku nyer 1st attempt utk hasilkan doll dr fondant.
Mold ni ada cavity yg berbentuk kepala/muka, kaki, tangan, sepasang telinga dan badan.
Badannya agak boncit sikit, tatau naper...

The last pic tu aku dah sumbat ngan fondant.
Flat je semuanya.
Sbl tu kene taburkan sikit dgn tepung jagung spy kurang melekit & mudah nk dikeluarkan.
Disbbkan rasa kurg sabar, aku takdan tgu dia kering sikit pon, terus kuarkan je hehe.
Dan malas aku nk fill in the rest of the body.
Biarkan je dia flat... 

Bila dah kuarkan dr mold gini le rupanya...
(mcm crime scene kan? org kene kerat 7! huhu)

Tangan cantik... tapi yg lain2 tu cam tak baper kene jer..
Muka dia? Ya Allah.. punyer le kecik!
Cemana nk mekap???

Bila dah assemble gini lah hasilnya...

(duduk la tu)

Suka tak?
Aku tak...
tak suka!
Sbbnyer - sgt susah nk handle jika dibandingkan bila guna jari jemari sendiri.
So aku decided utk tidak meneruskan lg projek ni.
Kalau nk pon, tgu la bebila aku terasa rajin... 
huhu

No comments:

Post a Comment

Any comments are welcome!

Donation from eLyza brownies

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...